Παιδιά και Γυαλιά

Τα παιδιά συχνά χρειάζονται γυαλιά όρασης για διαφορετικούς λόγους από ότι οι ενήλικες. Ο πιο σημαντικός είναι η ανάπτυξη σωστής διόφθαλμης όρασης (ίδια οπτική ικανότητα και στα δύο μάτια και τρισδιάστατη στερεοσκοπική όραση). Αυτή η διεργασία λαμβάνει χώρα μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Από αυτό συνάγεται πόσο αναγκαία είναι η έγκαιρη ανακάλυψη και η σωστή αντιμετώπιση μιας διαθλαστικής ανωμαλίας.

Πότε είναι η σωστή ηλικία να εξεταστεί ένα παιδί;

Εάν κάποιο παιδί δεν παρουσιάζει πρόβλημα εκ γενετής ή στη βρεφική ηλικία, μία εξέταση στην ηλικία των 3-4 ετών αρκεί για να προλάβουμε τα χειρότερα. Στη συνέχεια όταν το παιδί πάει στα νήπια. Κατά τη διάρκεια του σχολείου μία εξέταση κάθε δύο χρόνια είναι αρκετή.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που κάποιο παιδί στραβίζει;

Σ’αυτή την περίπτωση οι αιτίες είναι οι εξής: α) εάν το παιδί στραβίζει εκ γενετής τότε η αντιμετώπιση είναι σχεδόν αποκλειστικά χειρουργική, β) εάν ο στραβισμός εμφανίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, σκεφτόμαστε την περίπτωση της μεγάλης διαθλαστικής ανωμαλίας (κυρίως υπερμετρωπία και αστιγματισμό) και κυρίως της ανισομετρωπίας (διαθλαστική ανωμαλία στο ένα μάτι ή μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο μάτια). Η αντιμετώπιση εδώ εστιάζεται στην αποφυγή της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) και περιλαμβάνει συνδυασμό χειρουργικής αντιμετώπισης, χορήγησης γυαλιών και πιθανό αποκλεισμό του ενός οφθαλμού.

Θα δώσουμε γυαλιά σε παιδί 2 ετών με ένα βαθμό υπερμετρωπία;

Κατ’αρχήν όλα τα παιδιά γεννιούνται με υπερμετρωπία, λόγω του ότι το μάτι τους έχει μικρό αξονικό μήκος. Με την πάροδο της ηλικίας και την αύξηση του μήκους του ματιού, η υπερμετρωπία εξαφανίζεται. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η προσαρμοστική ικανότητα του παιδιού είναι μεγάλη. Άρα λοιπόν πώς μετρήθηκε η υπερμετρωπία αυτού του παιδιού, όπως ενός ενήλικα ή με κυκλοπληγία όπως είναι το σωστό σε αυτή την ηλικία; Στην κυκλοπληγία χρησιμοποιούμε κυκλοπεντολάτη (τρείς φορές ανά δέκα λεπτά και διενεργούμε σκιασκοπία μετά από 1 ώρα). Αυτή είναι η αντικειμενική διαθλαστική εξέταση που θεωρείται απαραίτητη σε παιδιά όταν πρόκειται να χορηγήσουμε γυαλιά.

Τι είναι προτιμότερο να έχει ένα παιδί μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό;

Κάθε διαθλαστική ανωμαλία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Με τη μυωπία βλέπεις καλά κοντά αλλά όχι μακριά (σχολικός πίνακας). Στην υπερμετρωπία προσαρμόζοντας το παιδί βλέπει κοντά και μακριά, αλλά συχνά έχει πονοκεφάλους και θολή όραση. Αυτό ερμηνεύεται πολλές φορές από τους γονείς ότι το παιδί «τεμπελιάζει» και δε θέλει να διαβάσει. Με τον αστιγματισμό δεν φαίνονται καλά τα κυκλικά αντικείμενα (μπερδεύει αριθμούς-το 6 με το 8, το 4 με το 7- και γράμματα- το Ο με το Θ, το Α με το Δ). Οποιαδήποτε διαθλαστική ανωμαλία δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα ενός παιδιού (σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες), πρέπει να διορθώνεται με γυαλιά. Θα πρέπει φυσικά και οι γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί να βλέπει σωστά και όχι να το θεωρούν «προβληματικό» ή –ακόμη χειρότερα- ότι με τα γυαλιά το πρόβλημα τους θα επιδεινωθεί και τα μάτια τους θα «τεμπελιάσουν».

Είναι «επικίνδυνα» τα γυαλιά ηλίου σε μικρές ηλικίες;

Παλαιότερα υπήρχε η εσφαλμένη αντίληψη ότι παιδιά με ηλικία μικρότερη των 5 ετών, δεν έπρεπε να φορούν γυαλιά ηλίου, λόγω της πιθανότητας ανάπτυξης φωτοφοβίας. Σήμερα αυτό έχει καταρριφθεί. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κυριότερος αφορά την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και τη δημιουργία της «τρύπας» του όζοντος. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απορρόφηση από τον οφθαλμό της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία προκαλεί καταρράκτη και ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Τα γυαλιά ηλίου λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον από μικρές ηλικίες (περίπου από 2 ετών).


Χειρουργική Καταρράκτη

pix pix pix pix pix pix

Αλήθειες και ψέματα για το Botox

Όλοι μπορούν να κάνουν ενέσεις (θεραπεία) με botox;
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία;
Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

περισσότερα...

Μυωπία & Laser

pix

Το Laser σμιλεύει τον κερατοειδή και επιτρέπει μέσω της διαφορετικής καμπύλωσης του εισερχόμενου στο μάτι φωτός, αυτό να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

περισσότερα...